Midden top

Hepatitis A

Wat is het?
Dit is een zeer besmettelijke virusinfectie van de lever door het hepatitis A-virus die vaak gepaard gaat met 'geelzucht'. Elk jaar worden meer dan een miljoen mensen wereldwijd besmet.

De meest opvallende symptomen van Hepatitis A zijn: algehele malaise, koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, misselijkheid, pijn in de bovenbuik, diarree, donkere urine en lichtgekleurde ontlasting. Vaak kleuren de huid en het oogwit gelig, vandaar de term geelzucht. Volwassen zijn gemiddeld vier tot zes weken ziek van Hepatitis A. Een kwart van de patiënten kan langer dan zes maanden niet werken. Bij kleine kinderen verloopt de infectie mild en soms zelfs zonder klachten. Bescherming is mogelijk door vaccinatie. Twee vaccinaties binnen 1 jaar geven minstens 25 jaar bescherming. Voor zeer veel landen, waaronder ook Turkije en Egypte, geldt een vaccinatieadvies tegen deze ziekte.

Hoe krijg je het?
Het virus komt voor in ontlasting, bloed en speeksel. Besmetting kan plaatsvinden via met ontlasting besmet materiaal, handen, voorwerpen (handvaten, speelgoed). Ook besmet voedsel en water, sexueel contact en beroepsmatig contact met besmet materiaal kunnen kunnen ervoor zorgen dat je het krijgt.

Hoe kun je het voorkomen?
Vaccinatie volgens een bepaald schema geeft 25 jaar bescherming. Er bestaat een combinatievaccin voor Hepatitis A en B.
Midden bottom